Activiteiten in de omgeving

For info in English please click on 'brochures' - Pour des informations en français, veuillez cliquer sur 'brochures' -

Für deutschsprachige Informationen klicken Sie bitte auf 'brochures'

wandelen

9 km - Van den Abeele wandelroute

Je verlaat Huize Rozina en gaat naar links tot op het einde van de Baarle-Frankrijkstraat.
Steek de straat (Heidebergen) over en kom je in de Eikeldreef. Vanaf nu kan je de bordjes volgen

Prachtige wandeling door de natuur . De wandeling is 9 kilometer lang, maar kan ingekort worden. Ze is duidelijk aangeduid met zeshoekige bordjes van de route. De Albijn Van den Abeele wandelroute neemt je mee door de plekjes van de schrijver en kunstschilder. Op de route kom je allerlei informatieborden tegen. Het is een van de mooiste wandelingen in de buurt door de variatie en de mooie natuur die je hiermee verkent. Trek bij drassig weer zeker gepast schoeisel aan.

6.5 km - Gust De Smet wandelroute

Wandel in de voetsporen van de Vlaamse expressionist Gustave 'Gust' De Smet, die in Deurle woonde en werkte. Samen met Constant Permeke en Frits Van den Berghe was hij één van de 'grote drie' van het Vlaamse expressionisme. 

5.5 km + 3 km - Afsnee-Keuze wandelroute

Twee wandellussen, met de Goedingebrug over de E40 als knooppunt, verbinden het pittoreske dorpje Afsnee met het natuurgebied Keuzemeersen. Een aanrader voor natuurliefhebbers! 

6 km - Assels wandelroute

Op een boogscheut van Gent ligt topnatuur verborgen. Trek je stapschoenen aan voor deze korte trip door de Leiemeersen, tussen de Ringvaart en de dorpen Drongen en Afsnee. Op je route: het weidevogelgebied de Assels, het kleinste Leieterras van de regio en een schilderachtig veerpontje. 

2.4 tot 6.7 km - Parkbos

Het Parkbos ligt ten zuiden van Gent en bedraagt bijna 1200 ha. Het gebied ligt zowel op grondgebied van de stad Gent als op die van de gemeenten De Pinte en Sint-Martens-Latem. Er is ruimte voorzien voor 340 ha oud en nieuw bos, 200 ha park- en natuurgebied en 500 ha duurzaam landbouwgebied. Bovendien zijn in het gebied kasteelparken en cultuurhistorisch interessante kastelen aanwezig die zorgen voor een aantrekkelijk landschap.

3.5 km - Westerplas

Naast de waterbeheersingsfunctie heeft de Westerplas belangrijke troeven op het vlak van natuurontwikkeling. Het beheer werd overgedragen aan de gemeente, die het binnendijkse gebied in handen gaf van Natuurpunt. De totale oppervlakte van het gebied bedraagt 6,5 hectare. Het overstromingsgebied bestaat uit een afgraving op het gemiddeld zomerpeil van de beken waarin nog een vijftal poelen en een dicht netwerk van grachten werd gegraven. De combinatie van slikken, zeer natte graslanden en permanent water is aantrekkelijk voor tal van aan water gebonden plant- en diersoorten. Vooral trekvogels zijn de meest opvallende bezoekers.

De belangrijkste uitdaging voor het beheer bestaat uit het bosvrij houden van een aaneengesloten centrale zone. Wilg en zwarte els vinden er ideale kiemomstandigheden en nemen de modderplaatjes snel in. Om dit onder controle te houden, hebben we gekozen voor begrazing met Herdwickschapen, een zeldzaam ras uit het Engelse Lake District. Het is een eerder compact en robuust schaap met een dikke, waterdichte vacht en stevige poten. In Engeland staat Herdwicks bekend als het sterkste schapenras. Hoewel schapen normaal gezien niet graag in natte gebieden leven is de Herdwick een echt moerasschaap. Je zult dan ook makkelijk kunnen vaststellen dat de schapen de Westerplas inlopen ook al staat er enkele centimeter water in het bekken. Ook in het Lakedistrict waar de klimatologische omstandigheden harder zijn dan bij ons blijven ze zomer en winter buiten staan. Een schuilhok hebben deze dieren niet nodig.

Golf

Omringd door aantrekkelijke villa's, is deze 18 holes parkbaan zeer technisch en heeft zichzelf bewezen uitdagend te zijn voor golfers van elk niveau.

Aanvankelijk ontworpen door M. Geo Pannell, werd het later gerenoveerd door M. Fred Hawtree. In de loop der jaren zijn en worden er nog steeds veel verbeteringen doorgevoerd, waardoor spelers het hele jaar door kunnen genieten van een mooie baan.

Royal Latem Golf Club is een zeer gereputeerde privéclub. Het verwelkomt bezoekers uit heel Europa.

Het organiseerde in de jaren vijftig drie Belgian Opens. In augustus 2011 organiseerde Royal Latem de Belgische etappe van de Alps Tour Golf.

Recente baanwijzigingen ontworpen door M. Martin Hawtree: 2013 (Hole 12 en Hole 16) , 2014 (Hole 1, Hole 4 en Hole 5, 2016 (Hole 10 en Hole 11).

Download hieronder de verschillende wandelroutes 

Fietsen

58.50 km Leiestreekfietsroute

Tussen Gent en Deinze lonkt de schilderachtige Leiestreek met een landschap dat talloze schilders en andere creatievelingen inspireerde. Welkom in de meest kunstzinnige Oost-Vlaamse regio, waar niet alleen heel wat musea met indrukwekkende collecties je welkom heten, maar ook de terrasjes niet te weerstaan zijn. 

Verlaat Huize Rozina en ga naar links tot aan de Vossenstaart. Daar vindt u knooppunt 74 van deze fietsroute. 

42.00 km Langs meersen en meanders

We fietsen langs de toeristische Leie tussen Drongen en Deinze via de natuurgebieden de Assels, de Latemse Meersen, de Ooidonkmeersen en de Keuzemeersen en langs de pittoreske dorpjes Afsnee, Sint-Martens Latem en Deurle.

Als je de route in het voorjaar fietst, kan je nog goed door de bomentakken heen naar de Leie kijken, maar doe dat dan best in een weekend. (veerdienst !) Ook op culinair gebied is dit een topstreek met verscheidene toprestaurants.

Verlaat Huize Rozina en ga naar links tot aan de Vossenstaart. Daar vindt u knooppunt 74 van deze fietsroute.

49.00 km Terrasjes fiets route

In het gebied tussen Leie en Schelde lonken niet alleen de jaagpaden langs beide rivieren, maar ook de gezellige terrasjes. Spring op je fiets aan de Blaarmeersen voor een aangenaam vlakke rit door een charmant stukje Oost-Vlaanderen vlakbij Gent. En laat die proviand voor één keertje thuis, want adresjes genoeg om even bij te tanken!

Startpunt - Knooppunt 4

36.30 km Kunst in de Oost-Vlaamse Leiestreek

Deze fietsroute start in het centrum van Deinze, de toegangspoort tot de Oost-Vlaamse Leiestreek maar je kan even goed in Deurle starten. Je fietst door de charmante dorpen Machelen-aan-de-Leie, Deinze en Deurle. Zo kom je langs 3 grote kunstmusea, die in de zomer van de even jaren samen de Biënnale van de Schilderkunst organiseren. 


Joggen - Afstandlopen

Trek je loopschoenen aan en ontdek de looproutes van Sint-Martens-Latem.

U vindt allerlei routes : van toegankelijke, kortere routes tot een heuse 100 km looproute.

Elk jaar organiseert de Latemse Loopclub "Latem'em lopen" waarbij u kunt kiezen voor een run van 5km of 10 km doorheen Sint-Martens-Latem. Volgende editie is gepland in mei 2023.

Leiestreek : De kunst van het genieten

De Leiestreek: natuur met artistieke genen Terrasjes aan de waterkant, levendige stadjes, kilometers autovrije jaagpaden en oude spoorbeddingen. In combinatie met cultuur, geschiedenis en erfgoed begrijp je waarom de Leiestreek garant staat voor een leuk dagje uit of weekendje weg. De pracht van de natuur en de omgeving inspireert al eeuwenlang de inwoners en artiesten van de Leiestreek. Die inspiratie delen ze graag met de bezoekers. Wandelaar, fietser, levensgenieter of kunstliefhebber? De idyllische Leiestreek verwelkomt je met open armen. Laat je bezielen door het meanderende water, de kabbelende fietspaden, de begeesterende wandelroutes, de kolossale schilders en hun grootse werken, de geestverrijkende terrasjes en deugddoende logies. De Leiestreek is kunst, cultuur en natuur beleven. De kunst van het genieten op zijn best. 

Download hieronder de brochure met tal van hoogtepunten

Toerisme Leiestreek - Algemene info

SINT-MARTENS-LATEM

De aanwezigheid van de prachtige meanders van de Leie en de bijhorende oeverlandschappen maakt van Latem een schilderachtig dorp. Latem, en ook deelgemeente Deurle, lijken zo van een ansichtkaart weggeplukt. Deurle werd zelfs verkozen tot het mooiste dorp van Oost- Vlaanderen. Nergens anders in de Leiestreek zijn kunst, natuur en de meanderende Leie zo dichtbij, dankzij de aanwezigheid van musea, kunstenaarswoningen, -wandelroutes en galerijen. Liefhebbers van gastronomie kunnen zich in Latem ook laten verwennen in de vele toprestaurants. 

Kunstgalerijen 

Sint-Martens Latem en Deurle tellen ontzettend veel kunstgalerijen waar iedereen zich kan vergapen aan hedendaagse of oudere werken.

U kan er dan ook zelf kunstwerken aanschaffen indien u dat wenst.

Verschillende galerijen bieden ook tijdelijke tentoonstellingen aan.

Kasteel Ooidonk

In een meander van de Leie, op een boogscheut van Gent, ligt het sierlijke en statige kasteel Ooidonk. Het omringende water en het fraaie park stralen een en al rust uit en verlenen het kasteel een harmonieus en vredig karakter dat zijn turbulente geschiedenis haast doet vergeten.

Deze middeleeuwse versterkte burcht is een uniek voorbeeld van de Spaans-Vlaamse architectuur uit de Renaissance. Het kasteel werd in 1595 herbouwd en geldt als een van de mooiste kastelen in België. Met zijn kenmerkende trapgevels en uivormige torens hoeft deze Oost-Vlaamse parel niet onder te doen voor de imposante kastelen van de Loire.
Ontdek de rijke geschiedenis van het kasteel Ooidonk en de vele nog onbekende facetten van deze bijzondere locatie.

Download hieronder de verschillende fietsroutes

Opgelet : Sommige fietsroutes lopen langs de veerdienst op het einde van de straat waar Huize Rozina zich bevindt. Indien je niet voor een gesloten veerpont wil komen te staan tijdens je fietsroute, check je best eerst de openingstijden. 

 • In de maanden mei, juni, juli, augustus en september 7 dagen op 7.
 • In de maanden oktober tot en met april (uitgezonderd de paasvakantie) enkel op zaterdagen, zondagen en wettelijke feestdagen.
 • Tijdens de paasvakantie 7 dagen op 7.
 • Bedieningsuren voor maandag tot vrijdag:
  7.30u tot 12.30u en 14.00u tot 19.00u
 • Bedieningsuren voor zaterdag, zondag en feestdagen:
  9.00u tot 12.00u en 13.00u tot 19.00u
 • Het veer in Baarle-Drongen wordt bediend tot 19.00u of zonsondergang indien vroeger dan 19.00u.

Mountainbike

Mountainbike netwerk Leiestreek

Vertrek: Oase, Constant Permekelaan 54, 9830 Sint-Martens-Latem

 (± 3.6 km vanuit Huize Rozina)

Kajak, kanovaren en SUP

Kajakcompagnie - verhuurdienst

Vanuit Drongen vaar je op een stukje van de Oude Leie, aan De Assels kies je richting Sint-Martens-Latem.

Zo kajak je naar de schilderachtige Leie tussen het groene landschap en de prachtige villa's langs het water. Je passeert o.a. Drongen en Baarle.

Sint-Martens-Latem is de ideale stop om even uit te rusten.

Neem je picknick mee, verken een terrasje of geniet van een verfrissend ijsje bij Roomijs Van den Berghe. Het is een traditie geworden. Als de zon er is neemt Ronny zijn plaats in aan de steiger van het prachtige Sint-Martens-Latem.

Hij verwent er al jaren zijn klanten met heerlijk ambachtelijk ijs op basis van hoevemelk.


Musea in Sint-Martens-Latem

Het Gemeentelijk Museum Gevaert-Minne aan de Kapitteldreef 45 kwam er in zijn oorspronkelijke staat in 1922-1925, toen Edgar Gevaert er zijn domein verwierf. Oorspronkelijk was het 9 hectare groot. Het is gesplitst door de Kapitteldreef en zal later uitgroeien tot een prachtig stukje natuurgebied van 25 hectare.

Het was Edgar Gevaert zelf die de plannen tekende en zich daarbij liet inspireren door zijn voorouderlijke hofstede, de 16de eeuwse hoeve "Ter Mere" in Mater.

Het Museum Gust De Smet aan de Museumlaan 1, kwam er in 1950 toen het toenmalig gemeentebestuur van Deurle besloot de woning van Gust De Smet, met de resterende inboedel en schilderijen, voor het publiek open te stellen. De schilder had er gewoond en gewerkt van 1935 tot aan zijn dood in 1943.

Het museum DHONDT DHAENENS, nu MDD, werd gebouwd in 1967-68 in opdracht van Jules Dhondt en van zijn echtgenote Irma Dhaenens.

Jules Dhondt was een succesvol Gents zakenman die zich in 1938 in de Pontstraat kwam vestigen. Hij had veel contacten in de kunstwereld en bouwde een mooie verzameling op.

In Gent kunt u uiteraard o.a. ook terecht in bijvoorbeeld het Museum voor Schone Kunsten of in het Stedelijk Museum voor Actuele kunst (SMAK).

Gent

Gent leeft en is een weekendje weg waard, het is ook een ideale last minute stedentrip. Eigenzinnig Gent ademt geschiedenis en biedt je een boeiende cultuurcocktail tot aan de rand gevuld met trendy en modern stadsleven. Gent is de stad voor levensgenieters, niks moet, alles kan, een stad op mensenmaat. De sympathieke en gastvrije Gentenaren weten wat goed leven is. Laat tijdens je stedentrip je kans niet liggen om het wereldbefaamde meesterwerk het Lam Gods, van de gebroeders Van Eyck, te bewonderen.  

Met de auto naar Gent

Weekdagen

P&R Watersportbaan

 • 230 gratis plaatsen
 • Gratis shuttle naar het centrum
P&R The Loop /Expo (volg de pijlen Ikea) 
 • 168 gratis plaatsen
 • Tram naar het centrum


Weekend en feestdagen

P&R Maaltebruggepark

 • 40  plaatsen
 • Tram naar het centrum

Check zeker of jouw wagen voldoet aan de lage-emissiezone (LEZ)

Opgelet: buitenlandse toeristen (behalve personen uit Nederland) moeten hun wagen registreren voor ze Gent kunnen binnenrijden.

De P&R liggen buiten de LEZ-zone.